Project omschrijving

Als zelfs de brandweer voor wonen, werken en slapen kiest voor nieuwbouw in EPS, dan moet het wel goed zitten met de brandveiligheid! Zoals bij deze brandweerkazerne in Zwolle.

Je zou het gerust een statement kunnen noemen, de nieuwe brandweerpost Noord in Zwolle. B en W wilden een zo duurzaam mogelijke kazerne die uitstraalt dat de brandweer een kwalitatief hoogwaardige en transparante organisatie is. Het college is op zijn wenken bediend. De duurzaamheidsprestaties zijn indrukwekkend terwijl je zo ongeveer dwars door het gebouw heen kunt kijken. De nieuwbouw in Zwolle blijkt de duurzaamste brandweerkazerne van Nederland. Deze is nóg duurzamer dan het ambitieuze programma van eisen aangaf.

Volgens de berekeningen leveren de energiebesparende oplossingen per jaar een besparing op van bijna 8000 kubieke meter gas, 30000 kWh elektra en 36 ton CO2. Becijferd is dat jaarlijks € 21.000 minder aan energielasten wordt uitgegeven.

De kazerne in Zwolle is een ontwerp van Architectuurstudio HH. Het ontwerp kent enorme 18 tot 20 meter hoge geveloppervlakken. De complete schil van het gebouw bestaat uit een staalconstructie en onderling verlijmde blokken EPS. Veerhuis Bouwsystemen deed deze klus met Jorritsma Bouw. Als statement voor de brandveiligheid van EPS verdient de kazerne hier toch een plekje.

 

Foto’s gemaakt door: ©Duccio Malagamba, Barcelona